Rondreis door Noorwegen en Denemarken: onze complete reisroute

Rondreis door Noorwegen en Denemarken: onze complete reisroute

Het was al jaren een grote wens van ons om naar Noorwegen te gaan, maar we zaten altijd met het feit dat we dan zo’n eind door Denemarken terug naar huis moesten rijden omdat de veerpont vanaf Noorwegen vaart op Hirtshals. Totdat we bedachten dat we ook van de nood een deugd konden maken en zo kwam onze rondreis door Noorwegen én Denemarken tot stand.

Hoe werkt dit kaartje? Klik op een icoontje voor meer informatie. Als je de kaart hebt geopend in My Maps (dat doe je door rechts bovenin op het vierkantje te klikken) kun je op het sterretje klikken om de kaart toe te voegen aan je eigen account. Om de kaart op je telefoon of computer te bekijken klik je op de menu-knop, ga naar “Mijn plaatsen” en dan naar “Kaarten”.

Hoe kom je in Noorwegen?

Wij maakten deze reis met de auto. Voor de route die wij aflegden heb je de veerdienst van Kiel (Duitsland) naar Oslo (Noorwegen) nodig. Maar je kunt ook naar Noorwegen via Denemarken, Hirtshals, en sinds kort vaart vanuit Eemshaven (Nederland!) een veerboot naar Kristiansand in Noorwegen.

Omdat de veerboot naar Oslo al om 14:00 uur vertrekt, en je ruim van tevoren met een auto moet inschepen, hebben wij ervoor gekozen om een dag eerder naar Kiel af te reizen en daar een nacht in een hotel door te brengen. Het ligt er maar net aan waar je woont en hoever het rijden is naar Kiel. Voor ons zo dat betekenen dat we al om een uur of 5 ‘s morgens zouden moeten vertrekken en we hadden geen zin in stress en vermoeidheid aan het begin van onze vakantie.

Rondreis door Noorwegen en Denemarken: onze route

Rondreis door Noorwegen en Denemarken: Dag 1

Arriveren in Noorwegen, Oslo en het Hemsedal

De veerboot vanaf Kiel arriveert rond 10:00 uur in Oslo. Je hebt tijd genoeg om naar het Hemsedal te rijden, en misschien wil je iets van Oslo zien. Nu is Oslo met een auto echt een nachtmerrie, omdat je nergens kan parkeren of daarvoor de hoofdprijs moet betalen. Daarom kun je het beste kiezen om naar het schiereiland Bygdøy te rijden. Hier huizen verschillende museums: het Kon-Tiki Museet, Frammuseet, Norsk Maritimt Museum, Vikingskipmuseet en het Norsk Folkemuseum.

Boerderij in het Norsk Folkemuseet in Oslo.

Onze voorkeur ging oorspronkelijk uit naar het Vikingskipmuseet, maar dat ondergaat een grootscheepse verbouwing en wordt pas weer geopend in 2026. Dus werd het onze tweede keuze: het Norsk Folkemuseum. Dit is een openluchtmuseum met gebouwen uit heel Noorwegen. Door het mooie weer hebben we hier erg genoten en veel geleerd over hoe het leven in Noorwegen vroeger was. Ook vind je hier een prachtige staafkerk. Alleen al daarvoor zou je hier eigenlijk heen moeten gaan!

Staafkerk in het Norsk Folkemuseet in Oslo.
Binnenkant staafkerk Norsk Folkemuseet.

Tickets en openingstijden vind je op de website.

Het staat je natuurlijk vrij om een van de andere museums te kiezen, maar dit was onze keuze. Na dit bezoek rij je door naar het Hemsedal. Je rijdt hier ongeveer in 3 uur naar toe. In het dorp van Hemsedal kun je al je boodschappen doen.

TIP! Noorwegen kent soms iets andere verkeersregels dan wij in Nederland gewend zijn. Ook zijn er tolwegen. In ons artikel Autorijden in Noorwegen, waar moet je op letten? kun je hier alles over lezen.

Tijdens onze reis verbleven wij in vakantiewoningen, maar kunt natuurlijk ook kamperen of een hotel in de omgeving te boeken. In het Hemsedal verbleven wij in Skarsnuten Fjellandsby Apartments. Op zich was dat appartement prima, alleen de weg er naar toe is een tolweg… Ze werken met sleutels die je bij een sleutelkastje ophaalt, dat is beneden in het dorp. Het duurde een uur voor we het gevonden hadden. Wij waren in de veronderstelling dat de sleutel bij het huis lag. Maar als je dat weet, heb je een geweldig uitzicht over het dal.

Rondreis door Noorwegen en Denemarken: Dag 2 en 3

Hemsedal

Het Hemsedal is niet heel groot, maar wel geweldig om te gaan wandelen. Haal bij de Tourist Information een kaartje met de Hemsedal Topp 20 en kijk hoeveel jij er kunt beklimmen! Deze bergen variëren van heel gemakkelijk (ook voor jonge kinderen) tot behoorlijk uitdagend.

uitzicht rustplaats 2
Top van de Røggjin
Top van de Røggjin.
Uitzicht vanaf de top van de Karisetberget

Wij hebben er 3 beklommen: de Skogshorn, de Karisetberget en de Høllekølten. In zijn eentje beklom Arjan nog de Røggjin die vlakbij ons appartement liep.

In ons artikel Bergen verzamelen in het Hemsedal kun je van alles lezen over hoe dit in zijn werk gaat en de beloning die je kunt kopen bij de Tourist Information!

Speldjes Hemsedal Topp 20

Rondreis door Noorwegen en Denemarken: Dag 4

Voss(evangen)

Op dag 4 rij je vanuit het Hemsedal naar Voss, een afkorting van Vossevangen. Voss is hét buitensport gebied van Noorwegen en de rit ernaar toe is werkelijk prachtig. Onderweg kun je een stop maken bij de Staafkerk van Borgund. Reken hier op flink wat drukte. Omdat we in het Norsk Folke Museum al een staafkerk van binnen hadden gezien, laten we fikse entreeprijs liggen en bekijken we ‘m aan de buitenkant.

Borgund staafkerk

Naar Voss kun je kiezen uit twee opties: of je neemt de langste autotunnel ter wereld ( 24 kilometer lang) of je rijdt de Aurlandsvegen. Weliswaar zeer toeristisch, maar ook ongelooflijk mooi. Op een gegeven moment zeiden we tegen elkaar: “We stoppen niet meer, hoe mooi het ook is, anders komen we nooit in Voss!”

Er ligt bijna altijd sneeuw bij de Aurlandsvegen.
Snelstromende rivier langs de Aurlandsvegen.
Lærdalfjord vanaf de parkeerplaats

Deze weg rijdt ook langs het Stegastein uitkijkpunt. Veel mensen willen dit graag zien, wij vonden het door de enorme drukte echt verschrikkelijk. Overal parkerende mensen en op het uitkijkplatform barst het van de mensen die allemaal een selfie willen maken van zichzelf met op de achtergrond het Aurlandsfjord.

Uitkijkpunt Stegastein

Wel een aanrader is het museumdorp Otternes. Hier heb je ook prachtig uitzicht over het fjord, maar loop je de hordes toeristen mis omdat dit buiten het gebaande pad ligt.

Huisjes Otternes Bygdetun
Zicht op het Aurlandsfjord vanaf Otternes Bygdetun.

In dit artikel kun je alles lezen over het rijden over de Aurlandsvegen.

In Voss verbleven wij in het Voss Resort Bavalstunet. ‘s Winters is dit een skiresort, in de zomer is het een prima plek om te verblijven. Hier hadden we een prima appartement dat ook van alle gemakken was voorzien en een parkeerplek bij het appartement. En géén tolweg!

Rondreis door Noorwegen en Denemarken: Dag 5

Buitensporten in Voss en omgeving

Voss is dé plek in Noorwegen waar het allemaal gebeurt op buitensport gebied. Je kunt hier raften, skydiven, ziplinen, een windtunnel betreden, mountainbiken, rotsklimmen, wandelen, suppen of een kabelbaan naar een berg pakken. Kies maar uit!

Schommelen boven Vossevangen
Vossevangen

Wij hadden hoge verwachtingen van Voss, maar die pakten iets anders uit. Je kunt daar alles over lezen in ons artikel: Is Voss het bezoeken waard?

Rondreis door Noorwegen en Denemarken: Dag 6

Flåmsbana

Als er 1 ding is wat je zéker in Noorwegen moet doen, dan is het een ritje met de Flåmsbana. Dit beroemdste treintje van Noorwegen rijd van Flåm naar Myrdal. Voor veel mensen maakt een rit met dit treintje deel uit van hun Norway in a Nutshell tour. Die hebben we niet gedaan. In plaats daarvan kozen we ervoor om de Flåmsbana vanuit Flåm naar Myrdal te nemen en op het station van Myrdal mountainbikes te huren en de weg terug te fietsen.

the-Flåm-railway
Flåmsbana
Flåm kyrkje, het zwarte kerkje van Flåm vanuit de trein.
Flåm kyrkje, het zwarte kerkje van Flåm vanuit de trein.
Flåm kyrkje, het zwarte kerkje van Flåm vanaf de fiets.
Hetzelfde kerkje, maar nu vanaf de fiets.

Omdat dit allemaal bergafwaarts gaat, is dit voor iedereen goed te doen. We kunnen het iedereen aanraden! Anders maak je dezelfde treinrit twee keer en nu zie je hetzelfde gebied op een hele andere manier.

Mountainbiken van Myrdal naar Flåm
Mountainbiken van Myrdal naar Flåm.

Voor meer informatie over tickets, de route en tips: Een ritje met de Flåmsbana

Rondreis door Noorwegen en Denemarken: Dag 7

Bergen

Omdat Voss een station heeft kun je gemakkelijk een trein naar Bergen pakken. Bergen is een auto-onvriendelijke stad, dus de trein is dan een prima optie. Tevens is dit ook een hele mooie route. Veel mensen nemen vanuit Oslo de trein naar Bergen om te genieten van het landschap. Morgen neem je de boot vanaf Bergen naar Denemarken, maar dan heb je geen tijd om Bergen zelf te zien. Dus is deze dag ideaal om naar Bergen te gaan.

Bryggen

Bergen is de tweede stad van Noorwegen en te vinden op menig Bucketlist. De stad staat vooral bekend om de wijk Bryggen. Hier vind je de houten handelshuizen aan de Middeleeuwse kade. Verder kun je de stad van bovenaf zien met de Fløibanen en vind je het werk van Munch (Noorwegens bekendste schilder) in de museums hier.

Beeld van componist Edvard Krieg, de beroemdste inwoner van Bergen.
Beeld van componist Edvard Krieg, de beroemdste inwoner van Bergen.
Zicht op Fløyen, een van de zeven bergen die Bergen omringd.
Zicht op Fløyen, een van de zeven bergen die Bergen omringd.

Weten wat je in 1 dag in Bergen kunt doen? Lees ons artikel: Weinig tijd in Bergen? Dit moet je zien!

Aan het einde van de dag, of als je Bergen gezien hebt, neem je de trein weer terug naar Voss.

Rondreis door Noorwegen en Denemarken: Dag 8

Overtocht Bergen-Hirtshals (Denemarken)

De veerboot van Bergen naar Hirtshals in Denemarken vertrekt om 13:30. Je moet eerder aanwezig zijn om in te schepen en naar Bergen toe rijden. Ook hier ontkom je niet aan tol, omdat bijna alle wegen rondom Bergen tolwegen zijn.

Je brengt de rest van de dag aan boord door. Maar dat is niet erg, want de route vaart door de diverse fjorden heen om een tussenstop in Stavanger te maken. Hier arriveer je zo rond etenstijd. Daarna vaart de boot in een ruk verder naar Denemarken.

Overtocht Bergen-Hirtshals

Rondreis door Noorwegen en Denemarken: Dag 9

Arriveren in Denemarken, Skagen, Margrietroute en Palmestranden

De veerboot vanuit Noorwegen arriveert heel vroeg in Denemarken. Om half 8 ‘s morgens rij je van boord. Veel dingen zijn nog gesloten. Maar zo dicht bij het meest noordelijke puntje van Denemarken kom je misschien wel nooit meer! Dus stap je auto en rij naar Grenen! Onderweg kun je een stop maken bij de Tilsandende Kirke. Een kerk die half bedolven is onder het zand. Er is geen mens, dus je hebt deze plek voor jou alleen. Wietse noemde het echter al snel de teleurstellende kerk…

De Tilsandende Kirke
De Tilsandende Kirke

Als je Grenen bewondert hebt en gezien waar het Kattegat en Skagerrak bij elkaar komt kun je doorrijden naar de grootste stad in de omgeving: Skagen. Deze stad staat bekend om de gele huizen. Wij hebben hier boodschappen gedaan, maar meer ook niet. Op het moment dat wij er liepen hing er een vreselijke penetrante lucht. Geen idee of dat altijd zo is, maar wij vonden het erg onaangenaam.

Vuurtoren van Grenen, het meest noordelijke puntje van Denemarken.
Vuurtoren van Grenen, het meest noordelijke puntje van Denemarken.
Skagen, Denemarken
Skagen, Denemarken.

Daarna rij je verder over de Margrietroute, een route langs alle toeristische plekken in Denemarken, naar Palmestranden. Als je behoefte hebt aan een tropisch strand en het is supermooi weer, neem dan zeker een kijkje hier! Je kunt er uitstekend parkeren en het is gewoon een hele leuke plek om te vertoeven.

Meer over Palmestranden kun je hier lezen, en informatie over de Margrietroute vind je hier.

Palmestranden, een tropisch strand in Denemarken.

Na de lunch (picknick op het strand) rij je naar Hanstholm. Hier verbleven wij in het Danland Vigsø. Deze huisjes zijn iets eenvoudiger dan in Noorwegen, maar de gratis toegang tot het zwembad en het strand op loopafstand maken dat helemaal goed!

Rondreis door Noorwegen en Denemarken: Dag 10

Bunkers in Hanstholm

De kust van Denemarken was een belangrijk onderdeel van de Atlantikwall in de Tweede Wereldoorlog. Diezelfde kust ligt dan ook bezaaid met bunkers. Hanstholm was een belangrijke plek in deze tijd. Hier lagen een paar grote batterijen die bemand werden door de Duitsers. Zij verbleven in een grote bunker waar nu het Bunkermuseum huist. Hier krijg je een unieke kijk op het leven in zo’n bunker en op de Atlantikwall.

De geschutbedding Bunkermuseum Hanstholm
De geschutbedding Bunkermuseum Hanstholm.

Je kunt vanaf hier ook verschillende wandelingen maken. Voor ons was een bezoek aan het museum voldoende, op het strand bij ons vakantiehuisje lagen genoeg bunkers om te bekijken.

bunkers in Denemarken

In ons artikel Bunkers in Denemarken kun je meer lezen over de Tweede Wereldoorlog in Denemarken en de overblijfselen daarvan in Jutland.

Rondreis door Noorwegen en Denemarken: Dag 11

Surfen

Geloof het of niet, maar de Noordzeekust van Denemarken is het surfparadijs van Noord-Europa! En dan met name Klitmøller dat beter bekend staat als Cold Hawaii. Hier vind je dan ook inderdaad camperbusjes met surfplanken op het dak en vele surfers op de golven allemaal op zoek naar die ene golf.

Superleuk is het natuurlijk om hier een surf les te nemen of, als je het al kunt, een plank te huren bij een van de vele verhuurbedrijven.

Met het surfboard naar het strand
Strand Klitmøller

Je leest hier meer over in ons artikel Surfen in Cold Hawaii.

Rondreis door Noorwegen en Denemarken: Dag 12

Naar Rømø, bezoek aan Ribe

Vanaf Hanstholm rij je vandaag helemaal naar beneden naar het Waddeneiland Rømø. Een van de drie bewoonde Waddeneilanden van Denemarken. Onderweg kun je een bezoek brengen aan de Middeleeuwse stad Ribe, wat vooral bekend staat om het Vikinge Center.

Vikingschilden bij het Ring Fort

Wat wij vonden van het Ribe Vikinge Center kun je hier lezen.

Het is een behoorlijke afstand die je moet rijden, dus neem daar ook voldoende de tijd voor als je ook nog een bezoek aan Ribe wilt brengen. Waddeneiland Rømø is verbonden met het vaste land via een dam, dus is eigenlijk meer een schiereiland dan een eiland. Het maakt het wel een stuk gemakkelijker om hier te komen.

Wij verbleven op Rømø in een vakantiewoning op het Enjoy Resort Rømø. Voor ons een wel heel luxe vakantiehuis, maar er was in de omgeving veel volgeboekt door het Rømø Motor Festival. Als je dit te duur vindt naar jouw smaak, dan zijn er ook goedkopere opties, maar boek die vroeg als jouw vakantie gelijk met dit festival valt.

Rondreis door Noorwegen en Denemarken: Dag 13

Legoland

Natuurlijk mag een bezoek aan Legoland niet ontbreken tijdens je reis door Denemarken. Dit pretpark is leuk voor jong en oud. Breng hier zeker een dag door als je van pretparken houdt of als je kinderen hebt. Vanaf Rømø is het ongeveer anderhalf uur rijden naar Billund, maar dat is het absoluut waard!

Legoland Billund
kano in Legoland
Legoland Mount Rushmore

Meer over onze ervaringen in Legoland vind je hier.

Rondreis door Noorwegen en Denemarken: Dag 14

Lego House: Home of the Brick

Als je een grote fan van Lego bent, dan is Legoland leuk, maar nog leuker is dan het Lego House: Home of the Brick. Hierin staat het bouwen met deze gekleurde bouwsteentjes centraal. Je fantasie gebruiken.

Na het zien van de documentaire op Netflix (je vind ‘m inmiddels niet meer op Netflix maar wel op Youtube) kwam het Lego House op de Bucketlist van Wietse en van mij. Als je een echte fan bent, ga je er geen spijt van krijgen.

Een hapje eten kun je doen in het Mini Chef Restaurant. Reserveer wel even van tevoren anders grijp je mis.

Wil je goed voorbereid op pad gaan, lees dan even ons artikel “Het Lego House bezoeken: alles wat je wilt weten”.

Rondreis door Noorwegen en Denemarken: Dag 15 en 16

Rømø

Je laatste twee dagen breng je door op het Waddeneiland Rømø. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ga met je auto het strand op, ga strandzeilen of blokarten zoals ze dat hier noemen, bezoek het Duitse Waddeneiland Sylt of geniet van de prachtige zonsondergang. Rømø heeft het allemaal!

Ingang Lakolk Strand, Rømø
Ingang Lakolk Strand, Rømø.
eerst krijg je instructie voor je aan de gang kan gaan blij blokarten.

Je vindt alle informatie over Rømø in ons artikel Dit wil je doen op Rømø !

Rondreis door Noorwegen en Denemarken: Dag 17

Terugreis

Vandaag rij je weer terug naar huis vanaf Rømø of eventueel naar je volgende bestemming als je je reis nog wilt uitbreiden.

Met meer tijd

Heb je meer tijd, dan kun je nog een paar dagen toevoegen in Kopenhagen. Je rijdt in iets minder dan 4 uur naar Kopenhagen vanaf Rømø. Vanaf Kopenhagen is het ongeveer 10 uur rijden naar Utrecht. Of je voegt een paar dagen in Noorwegen toe. Ik zou deze toevoegen aan het begin van de reis. In plaats van naar het Hemsedal rij je naar Lillehammer en vanaf Lillehammer naar het Hemsedal.

Met minder tijd

Wil je deze reis in 14 dagen maken? Sla dan het noorden van Jutland over. Hoewel het daar erg mooi is, kun je Denemarken niet bezoeken zonder een bezoek aan Legoland te brengen. Bovendien rij je vanaf Rømø in een dag naar Nederland. Vanaf Hanstholm doe je er bijna 11 uur over om in Utrecht te komen.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Noorwegen is tussen juni en september. Zeker als je wilt gaan wandelen in de bergen. In juni is de sneeuw zeker verdwenen. Qua neerslag moet je gewoon geluk hebben. Soms regent het dagenlang en soms valt er nauwelijks regen. Toen wij in Noorwegen arriveerden was er net een periode met heel veel regen geweest, dus wij hadden geluk. De beste reistijd is tevens ook de periode dat de meeste toeristen naar Noorwegen reizen.

De beste reistijd voor Denemarken is eind mei tot en met begin september. Het hoogseizoen ligt in de maanden juli en augustus, als de scholen vrij zijn.

Plan je een reis naar Noorwegen en heb je nog vragen? Stel ze gerust via een reactie in het reactie formulier hieronder.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!