Het leukste van NP Drentsche Aa

Het leukste van NP Drentsche Aa

Wij maakten plannen om een bezoek te brengen aan NP Drentsche Aa. Toen wij eens goed keken waar het park nou lag en wat er toe behoorde, bleek dat we er allang geweest waren. Al meerdere keren zelfs! Sinds 20 jaar is dit gebied beek- en esdorpenlandschap, het grootste van West-Europa, een Nationaal Park. Wij nemen je in dit artikel mee naar de leukste plekjes en vertellen je wat je allemaal kunt doen in NP Drentsche Aa in Drenthe.

Waar vindt je het NP Drentsche Aa?

Het Nationale beek- en esdorpenlandschap ligt in het stroomgebied van de Drentsche Aa, vandaar ook de naam. Je vindt dit gebied ten oosten van Assen. Hier liggen onder andere de gemeentes Gasteren, Anloo, Balloo, Rolde en Tynaarloo.

bron: Nationaal Park Drentsche Aa

Het leukste van NP Drentsche Aa

In het Nationale Park Drentsche Aa is echt een hoop te beleven en te doen. We geven je hieronder een paar leuke tips, er is natuurlijk nog veel meer te doen, maar dan zie je door de bomen het bos niet meer.

Wandelen

Er lopen tientallen wandelroutes door dit Nationale Park. Wat te denken van het familiepad bij Deurze (kinderwagen en rolstoelvriendelijk), het Melkwegpad bij Kamp Westerbork (hier kun je de radiotelescopen zien en tegelijkertijd alles over het heelal leren) of wil je Speuren naar Reuzen? Want wist je dat de twee beroemde reuzen Ellert en Brammert hier gewoond hebben?

Er zijn verschillende routes ook uit te printen. Kijk voor deze routes en het Speuren naar Reuzen even op deze website.

Nationaal Beek-en Esdorpenlandschap Drentsche Aa

Let op! Houd je hond aan de lijn. Staatsbosbeheer heeft in het Drentsche Aa gebied speciale hondenlosloopgebieden aangewezen.

Podwalk

Een nieuw fenomeen is de podwalk. Terwijl je door een historische plaats of landschap loopt luister je via je mobiele telefoon of tablet wat er zich daar allemaal heeft afgespeeld.

De podwalk Sporen van Jagers loopt door het NP Drentse Aa
De podwalk Sporen van Jagers loopt door het NP Drentsche Aa

Het Verhaal van Nederland, de televisieserie over de geschiedenis van ons land, heeft verschillende podwalks gemaakt. Waaronder eentje in Anloo over Jagers en Verzamelaars. Deze podwalk is ongeveer 5 kilometer door het landschap van NP Drentsche Aa.

Voor meer informatie over deze podwalk: Podwalk Het Verhaal van Nederland lopen

Fietsen

Gaat lopen net iets te langzaam of wil je een groter gebied bekijken, dan is het leuk om een fietstocht te maken. En er zijn er verschillende. Wat dacht je van een Rondje Drentsche Aa? Dan zie je het mooiste van het gebied. Of 3 x per jaar wordt de Boerenfietstocht rondom Rolde gereden. Deze route is ieder jaar weer anders. Wil je fietsen combineren met het winkelen naar streekproducten? Dan is de Smaak route wat voor jou, deze tocht fiets je langs streekproductenleveranciers.

Boomkroonpad

Altijd al eens door de toppen van de bomen willen lopen? Dat kan bij het Boomkroonpad in Drouwen. Dit pad ligt bij het Buitencentrum Boomkroonpad, je kunt hier ook wat eten en drinken of een mooie wandeling maken.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan verder bij Het Boomkroonpad in Drenthe

Paardrijden

In het Drentsche Aa gebied zijn vele mogelijkheden om actief te zijn met je paard. Er zijn meerdere goede ruiter- en menroutes te vinden. Voor een mooie digitale route, kun je het beste even op deze website kijken.

Heb je zelf geen paard en wagen? Deze kun je hier ook gemakkelijk huren, met of zonder menner. Tevens kun je hier mooie huifkartochten maken.

Hunebedcentrum in Borger

Eigenlijk ligt Borger net buiten het NP Drentsche Aa, maar we wilden het Hunebedcentrum toch noemen. Het is ontzettend leuk en leerzaam om hier een kijkje te nemen. Vooral ook omdat de hunebedbouwers meer dan 5000 jaar geleden in dit gebied van Drenthe leefden.

In het Hunebedcentrum in Borger kun je zien hoe de eerste bewoners van ons land woonden en leefden. En als je dat nog niet leuk genoeg vindt, het grootste hunebed van Nederland, D27, ligt hier!

Hunebed D27 is het grootste hunebed van Nederland en is te vinden bij het Hunebedcentrum in Borger.
Hunebed D27 is het grootste hunebed van Nederland.

Wil je meer weten over het Hunebedcentrum en zijn openingstijden? Die vindt je hier.

Kamp Westerbork

Een zwarte bladzijde in onze geschiedenis vormt Kamp Westerbork. Het Nederlandse doorvoerkamp van de nazi’s . Je kunt dit kampterrein gratis bezoeken en het zal een diepe indruk op je maken. Bekijk het Nationaal Monument, Barak 56, de woning van de kampcommandant en de 102.000 stenen. Hierna kun je nog een bezoek brengen aan het museum Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Nationaal Monument Westerbork
Nationaal Monument Westerbork

Let op! Het terrein van Kamp Westerbork en het Nationaal Monument Westerbork bevinden zich op een afstand van 3 kilometer van het Herinneringscentrum. Het museum en het kampterrein zijn met elkaar verbonden door educatieve wandelroutes. Fietsend is het kampterrein te bereiken via de geasfalteerde toegangsweg.

Kijk voor praktische informatie over Kamp Westerbork en Herinneringscentrum Kamp Westerbork even op deze website.

Voor meer Nationale Parken:

Heb jij nog leuke tips of een opmerking over dit artikel? Laat het ons dan weten in het reactie formulier hieronder.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    error: Content is protected !!