Hoe reis je duurzaam?

Hoe reis je duurzaam?

In deze tijd met de klimaatcrisis probeert iedereen duurzamer te leven. We worden flexitariërs, plaatsen zonnepanelen en werken meer thuis. Ook willen we duurzaam reizen. Maar… hoe reis je duurzaam?

Hoe reis je duurzaam?

Hier kunnen we heel kort over zijn: niet. Reizen is gewoon niet duurzaam. Als je écht duurzaam wilt leven, dan ga je niet op reis. Maar je kunt natuurlijk wel op een duurzamere manier op reis gaan en op die manier maak je jouw ecologische footprint ook kleiner.

Vlieg minder

Het vliegtuig is een grote vervuiler. Door minder vaak het vliegtuig te pakken, help je mee om de CO2 uitstoot te verminderen. Wij zeggen niet dat dit gemakkelijk is, maar vooral in Europa kun je voor veel bestemmingen de auto of de trein pakken. Vooral de laatste is snel en efficiënt.

Europa heeft een uitgebreid spoornetwerk. Je bent vaak iets langer onderweg, maar je ziet ook veel meer van de landen waar je doorheen reist. Londen, Parijs en Berlijn zijn uitstekend bereikbaar met de trein en je hoeft dan ook geen parkeerplek te zoeken.

In de trein naar Praag hebben we een eigen coupé. Dat is echt een luxe die we tijdens onze reis maar 1x meemaken.

Compenseer je CO2 uitstoot

Als je dan toch het vliegtuig pakt, plant dan bomen aan. Met flygreen boek je een vlucht bij een van hun partners. Zij ontvangen een fee van de partners en met deze fee compenseren zij (deels) de CO2 uitstoot van jouw vlucht. Jouw vlucht wordt gecompenseerd met bomen of schone kooktoestellen.

Boek een directe vlucht

De meeste brandstof wordt verbrand tijdens de start en landing van een vliegtuig. Als je rechtstreeks kunt vliegen bespaar je dus een paar keer deze vervuiling.

Bespaar water

Als je duurzaam reist, verspil dan niet onnodig veel water. Een douche verbruikt minder water dan het nemen van een bad. Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen. In veel landen is water een kostbaar bezit. Wees je daarvan bewust.

Neem je eigen waterfles mee

In plaats van losse flesjes water kopen, kun je beter je eigen hervulbare waterfles meenemen. In landen waar je het drinkwater niet kunt drinken, zijn vaak wel fonteintjes waar je je drinkfles kunt vullen met zuiver drinkwater.

Ben je in Zuidoost-Azië waar het water echt niet veilig is? Breng dan een waterfilter mee en filter het water voor je het drinkt.

Breng je eigen tas mee

Neem een opvouwbaar tasje mee als je de stad in gaat. Zo hoef je de boodschappen of je souvenirs niet in een plastic tas te laten doen. Wij hebben altijd een aantal linnen tasjes bij ons. Ze wegen bijna niets en nemen ook maar heel weinig ruimte in.

Eet lokaal

Wil je duurzamer reizen dan zal je de lokale bevolking moeten steunen door lokaal te gaan eten. Veel grote ketens zijn in buitenlandse handen en daar verdiend de lokale bevolking niets aan. Probeer dus zoveel mogelijk in onafhankelijke restaurants te eten, hoe verleidelijk en veilig zo’n internationale keten ook lijkt.

Laat je hotelkamer niet elke dag schoonmaken

Als je thuis niet elke dag je handdoek wast, bed verschoont of je kamer stofzuigt, waarom zou je dat op vakantie dan wel laten doen?

Door het “Do not disturb” bordje aan je deur te hangen wordt er geen onnodige energie en water verspilt aan het schoonmaken van je kamer. Maak je eigen bed op, zet de lichten en de airco uit als je je kamer verlaat. Zo help je mee aan het besparen van energie.

Ga van het gebaande pad af

Hoewel toerisme een hoop positieve dingen brengt voor de lokale economie, kan het ook een hoop consequenties geven. Voorkom massa-toerisme en ga van het gebaande pad af. Zo ontdek je welke locaties baat hebben bij toerisme en welke niet. Natuurlijk hebben we allemaal een Bucketlist en staan daar een aantal dingen op die echt mega-toeristisch zijn, maar kijk ook verder dan je neus lang zijn. Lees over deze bestemmingen. Wil je dit echt zien? Wordt het geen teleurstelling doordat het zo toeristisch is geworden dat er van de ervaring niets meer over is?

Het is ook iets waar ik mee worstel als ik over deze plekken schrijf. Ja, ik wil mensen laten zien hoe mooi deze plekken zijn. Maar een deel van mij wil ze geheim houden, zodat ze niet overspoeld worden door toeristen en daardoor hun magie en allure verliezen.

Als je wat later op de dag De Kleine Zeemeermin bezoekt, bereidt je dan voor op deze drukte en mensenmassa's. Dit plaatje wil iedereen die Kopenhagen bezoekt hebben.

Duurzamer reizen is nodig

Om een verandering te laten plaatsvinden zal iedereen zijn deel moeten doen om ervoor te zorgen dat zij bewust, ethisch en duurzaam reizen. Dit vereist ook dat lokale gemeenschappen zich gaan realiseren dat hun thuis niet te koop is voor een handjevol dollars van toeristen, maar dat het het waard is om te beschermen.

Duurzaam reizen is vaak je gezonde verstand gebruiken. Veel mensen denken dat duurzaam reizen is voor mensen die veel kamperen en wandelen. Zij stellen zichzelf de vraag: Hoe reis je duurzaam? Met deze tips kan iedereen een bijdrage leveren door duurzamer te reizen.

Meer met de trein?

Over het reizen met Interrail: Hoe werkt Interrail? Welke passen zijn er en welke kun je het beste gebruiken dat lees je in dit artikel.

Routes: Wil je weten welke route wij gevolgd hebben, dan lees je het artikel over de route van onze Interrailreis. Voor meer inspiratie neem dan even een kijkje bij De meest bijzondere reisroutes voor Interrail.

Tips: In dit artikel geven we je tips voor het reizen met Interrail. Leer van onze fouten en ga goed voorbereid op reis.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!