Podwalk in Hoorn

Podwalk in Hoorn

Zoals jullie allemaal weten proberen wij alle podwalks van Het Verhaal van Nederland te lopen. Met kerst hadden wij plannen om de wandeling van Muiden te gaan lopen, “Slot van de tijd” genaamd. We zouden in de voetsporen van Floris V treden. Maar door de hoge waterstand van dat moment en het gegeven dat een deel van deze wandeling door drassige weilanden zou lopen kozen wij eieren voor ons geld. In plaats daarvan kozen we voor de podwalk in Hoorn: “Goudzucht”. Als je goed oplet tijdens deze wandeling kom je de beroemdste scheepsjongens van Nederland tegen, de Scheepsjongens van Bontekoe.

De Scheepsjongens van Bontekoe
De Scheepsjongens van Bontekoe.

Het Verhaal van Nederland

Van februari 2022 tot en met april 2022 was Het Verhaal van Nederland op tv te zien. In deze serie vertelt Daan Schuurmans over de geschiedenis van ons land. De gebeurtenissen worden tot leven gebracht doordat acteur ze naspelen. Naar aanleiding van deze tv serie is er een serie podwalks gemaakt, waarin Daan Schuurmans je terug in de tijd neemt. Aan de hand van de gebouwen, het landschap en monumenten vertelt hij wat daar is gebeurt, wat de gevolgen waren en hoe de eventuele bewoners daarbij betrokken waren.

Van de tien afleveringen zijn er negen podwalks actief. De podwalk over Dokkum is buiten gebruik. Hiervan hebben wij Nijmegen (De Romeinse stad), Anloo (Spoor van Jagers) en Veenhuizen (Een beter mens) gelopen.

Podwalk in Hoorn

In Hoorn reis je terug naar de zeventiende eeuw. Hier stond in de zeventiende eeuw een VOC-kantoor. Je leert over de grote pakhuizen, maar de sobere, Calvinistische kleding. Daan vertelt over de grote zeeslag op de Zuiderzee tegen de Spanjaarden. Er werd in die tijd goud geld verdient aan de handel in specerijen. De VOC was een wereldmacht waaraan niemand kon tippen. Maar natuurlijk had dit alles ook een keerzijde.

Herenhuizen aan de Draafsingel
Kleine Oostbrug
Huizen aan de Slapershaven
Detail huizen Slapershaven

De reis van je leven

Als je nu de kreet de reis van je leven hoort, heeft die een heel andere betekenis dan in de zeventiende eeuw. Vanaf de steiger van de haven van Hoorn vertrokken de schepen naar de Oost. En dat lijkt heel opwindend en avontuurlijk, maar niets is minder waar. Zo’n reis naar de Oost duurde maanden, soms wel bijna een jaar. Een derde van de bemanning stierf onderweg. Omdat er te weinig eten aan boord was, door ziektes of omdat het hele schip verging. En dan krijgt de kreet “de reis van je leven” ineens een hele andere betekenis.

Binnenhaven van Hoorn
de haven van Hoorn

Het Oostereiland

Inmiddels bevinden we ons op het Oostereiland, een stukje Hoorn dat wij nog nooit eerder gezien hadden. Je vindt hier nu het Museum van de Twintigste Eeuw. Maar daar kwamen wij dit keer niet voor.

Het Oostereiland

Vanaf het Oostereiland lopen we nu naar het centrum. Door grof geweld had de VOC het alleenrecht op specerijen gekregen. We lopen nu naar het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Een omstreden standbeeld. Jan Pieterszoon Coen was een VOC bestuurder die met harde hand in Banda een groot deel van de bevolking heeft vermoord. De een ziet in hem een symbool voor de handelsgeest van Nederland in de zeventiende eeuw, de ander ziet in hem een moordenaar van onschuldige burgers.

Pompsteeg

De donkere kant van het verhaal

Terwijl de steden in Nederland, waaronder Hoorn zelf, profiteerden van de overzeese handel (waaronder ook de slavenhandel) was er in Hoorn een dominee die preekte tegen deze slavenhandel en de mensen die zich er mee bezig hielden.

Maar ook al was het verboden, er werd nog zeker twee eeuwen een oogje toegeknepen. Het bracht waarschijnlijk te veel geld in het laatje. En we kunnen nu zien in Hoorn waar dat geld heen ging. In de Nieuwstraat (de winkelstraat van Hoorn) kunnen we zien hoeveel er in de zeventiende eeuw gebouwd is. Overigens profiteerde maar een klein deel van de bevolking van deze rijkdom, de rest leidde min of meer een gewoon leven.

Statencollege van Hoorn
Statenpoort, Hoorn
Koepelkerk, de katholieke kerk van Hoorn

De wandeling eindigt weer op het punt waar we begonnen zijn.

Gegevens van de podwalk

De Podwalk in Hoorn, Goudzucht, begint bij Achter de Vest 1. Parkeren kun je het beste doen in de parkeergarage ‘t Jeudje.

Deze wandeling is 4 kilometer lang en toegankelijk met een rolstoel.

Je wandelt iets meer dan een uur.

MEER HET VERHAAL VAN NEDERLAND?

Ben je ook zo enthousiast geworden na deze serie? 31 januari 2024 (morgen dus) begint er een tweede serie Het Verhaal van Oranje Nassau. Deze serie bestaat uit 8 delen en heeft ook bijbehorende podwalks!

In België heeft men een eigen versie Het Verhaal van Vlaanderen met als verteller Tom Waes. Ook deze serie vonden wij bijzonder interessant om te bekijken.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!