Het Arktikum in Rovaniemi

Het Arktikum in Rovaniemi

Rovaniemi, de “hoofdstad” van Fins Lapland, staat om veel dingen bekend: het dorp van de enige échte Kerstman, rendieren, de hardrockband Lordi, de Poolgrens en je vindt in Rovaniemi ook het Arktikum.

Het Arktikum in Rovaniemi.

Wat is het Arktikum?

Het Arktikum is een museum en science centre waar je van dichtbij de Noordelijke cultuur, natuur en geschiedenis kunt ervaren. Ze maken gebruik van een vaste tentoonstelling en een deel dat wisselt. De vaste tentoonstelling vertelt je over het leven van de Sami (de inheemse bevolking) vroeger en nu.

Het Arktikum bestaat uit twee verdiepingen. De beneden verdieping wordt in tweeën gedeeld door een centrale gang. Vooral de architectuur van dit gebouw is heel bijzonder.

eland, museum Arktikum
Kostuums Sami.

En hoewel dat heel interessant is, vonden wij het science centre het leukste. Op het moment dat wij hier een bezoek brachten (juli 2023) was de actuele presentatie over het leven op de Zuidpool. Finland is erg actief op de basis van de Zuidpool. Je kon voelen hoe koud het daar soms is en er was veel informatie over het leven daar op een basis.

Science Centre Kou
vlag Finse poolbasis

Boven werd je gedwongen na te denken over de verwoesting van het leven van de inheemse bewoners bij de Noordpool. Door boringen naar olie, houtkap en smeltend ijs door de opwarming van de aarde wordt het leven op de manier waarop zij dat al jaren doen, steeds moeilijker voor hen. Er werd op een goede manier vertelt hoe zij de afgelopen decennia een steeds kleiner leefgebied krijgen. Niet alleen in Finland, maar ook in Canada, Alaska en Groenland.

Let op!! Het Science Centre is door een grondige verbouwing gesloten van 1 april tot en met 5 december 2024. Dus wil je deze zomer een bezoek brengen aan het Arktikum, dan is alleen het museum, de winkel en het café open.

Is het Arktikum een bezoek waard?

Naar onze mening is een bezoek aan het Arktikum in Rovaniemi het alleen waard als je ook naar het science centre kunt. Dat was voor ons echt een meerwaarde. Als je alleen naar het museum kunt vinden wij de prijs aan de hoge kant voor wat je ervoor terug krijgt. Ook waren we door het museum redelijk snel heen gelopen. Het museum is wellicht interessanter als je Fins bent of meer affiniteit met het leven van de Sami hebt.

gang links en rechts
Deze gang loopt centraal door het Arktikum. Links vindt je het Science Centre en rechts het museum.
Architectuur Arktikum

Tickets

Normaalgesproken betaal je als volwassene voor een ticket 18 euro (kinderen tot en met 15 jaar 5 euro), maar tijdens de verbouwing is dat 11 euro (en voor kinderen tot en met 15 jaar 3 euro). Je kunt van tevoren tickets bestellen via de website. Hier vindt je tevens de openingstijden.

Behalve het museum is er ook nog een café waar je voor 15 euro elke dag iets anders kunt lunchen. Zelf zijn we hier niet geweest en kunnen hier dus geen oordeel over geven.

Ook is er een winkeltje waar je handgemaakte Sami voorwerpen kunt kopen. Evenals boeken, rendierhuiden, keukenspullen en Finse specialiteiten.

Hoe kom je bij het Arktikum?

Het Arktikum is gelegen ten noorden van de snelweg E4 aan de rand van Rovaniemi. Er is een parkeerplaats waar aardig wat plek is voor auto’s.

MEER FINLAND

In de zomer van 2023 maakten wij een rondreis door Finland. Wij bezochten hier de hoofdstad Helsinki waar we een bezoek brachten aan het Forteiland Suomenlinna en het pretpark Linnanmäki. We bezochten diverse nationale parken ( Hiidenportti, Oulanka, Salla, Hossa, Pyhä-Luosto & Koli). En natuurlijk zijn we officieel de Poolgrens overgestoken en hebben we een bezoek aan de Kerstman van onze Bucketlist kunnen afvinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!