Slecht weer? Bezoek de Orchideeën Hoeve!

Slecht weer? Bezoek de Orchideeën Hoeve!

In januari moest Marije ‘s avonds een wedstrijd schaatsen in Thialf in Heerenveen. En omdat dat voor ons niet om de hoek ligt, besloten we om er een dagje uit van te maken. Dus gingen we druk op zoek naar een leuke activiteit niet ver van Heerenveen vandaan. Door het slechte weer, werd het een bezoek aan de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest.

Een beknopte geschiedenis van de Orchideeën Hoeve

De tuindersfamilie Maarssen komt oorspronkelijk uit Aalsmeer en verhuisden hun tuinbouwbedrijf in 1979 naar de Noordoostpolder. Door deelname aan “Kom in de Kas” merkte de familie dat de interesse voor de orchideeënkwekerij groot was. Er kwamen diverse aanvragen voor rondleidingen. Steeds vaker werden er groepen of verenigingen rondgeleid. Eerst werd er nog betaalt met een appeltaart of cake, maar al gauw besloot men geld voor die rondleidingen te vragen.

Orchideeën

In 1989 ging het roer om en besloten zij zich op de recreatie te richten en de kweek van orchideeën als zijtak te beschouwen. Door een samenwerking met Stichting AAP huizen hier inmiddels ook diverse tropische dieren. Het spreekt vanzelf dat het bedrijf hier een dierentuinvergunning heeft. Het bedrijf groeide langzaam uit tot een van de grootste tropische toeristische trekpleisters van Nederland.

Wat kun je doen bij de Orchideeën Hoeve?

De Orchideeën Hoeve is een overdekte, tropische kas waar je van alles kunt zien en doen. Je begint meteen goed want je start midden in de jungle. De mooiste tropische planten groeien om je heen. Via een touwbrug loop je langs apen naar de vijver met meervallen. De uitkijktoren vinden Marije en Wietse niet zo spannend, maar misschien ook omdat het er druk is en je daar moet wachten. De grot en de schilpaddenvijver vinden we leuker om naar te kijken. Vooral de waterval die langs de grot naar beneden valt, spreekt ons erg aan.

In de jungle
Meerval
Grot met een waterval
waterval in de jungle van de orchideeën hoeve

De Lorituin

Hierna komt, wat ons betreft, het hoogtepunt van ons bezoek: de Lorituin! Van tevoren hebben we voor 50 cent voer gekocht en dat weten ze. Zodra je door de deur naar binnenstapt vliegen ze op je af.

Deze vrolijke, gekleurde vogels zijn helemaal niet bang voor mensen en voor je het weet zitten ze overal bovenop je. Voor hele jonge kinderen kan dit best overweldigend zijn, maar ze doen niets. Wij genoten er in ieder geval van. Gelukkig kun je aan het einde even je handenwassen voor je de cymbidium (grote orchideeën) kas inloopt. Omdat we opgegroeid zijn met het werken op een kwekerij is dit voor ons niet zo interessant en lopen we gauw door.

Lorituin in de Orchideeën Hoeve
Verliefde lori's
Lori

Vlindervallei en kwekerij

Vervolgens komen we aan in de Vlindervallei. Hier fladderen de mooiste vlinders rond. We kijken onze ogen uit. Ook nemen we een kijkje in de poppenkast (nee, geen voorstelling, hier verpoppen de rupsen zich tot vlinders). Om vervolgens uit te komen in de kwekerij. Hier worden niet alleen Phalaenopsis, Venusschoen en botanische orchideeën gekweekt, maar ook rupsen!

vlinder op een stuk ananas

Mangrovebos Speelparadijs

En al zijn ze 16 en 14, dit laten ze niet aan zich voorbij gaan: het Mangrovebos Speelparadijs. Een leuke speeltuin voor jong en dus ook wat ouder. In deze speeltuin raak je niet snel overprikkeld door de opzet ervan. Geen hypermoderne klimrekken, maar gewoon een touwparcours, klimtoestellen van hout in Junglestijl waar iedereen zijn fantasie op los kan laten gaan. De speeltuin is beplant, wat het ook rustiger maakt en er loopt een ondiep beekje door.

touwparcours in het mangrovebos speelparadijs
Evenwichtsbalk over een beekje in het Mangrovebos Speelparadijs

Stokstaartjes en het Makirijk

Als laatste komen we langs de geinige stokstaartjes. Hoewel die erg leuk zijn, gaat de belangstelling van Wietse uit naar de ooievaar buiten. Zij hele leven heeft hij al de ooievaar als lievelingsdier. Hij heeft verschillende knuffels verzameld en filmt regelmatig “het Ooievarenjournaal” als we ergens zijn. Nu dus ook. De flamingo’s zijn in rep en roer door die ene ooievaar die dwars door hun groep wandelt. Hij wordt dan ook al gauw uit de vijver gejaagd en na een korte wandeling vliegt hij naar het dak van het schuurtje dat bij de vijver staat. Dat maakt ze alleen maar meer van slag. We moeten er stiekem erg om lachen.

Ooievaar tussen de flamingo's
Ooievaar op het dak

“Zwevende” Bloementuin

We sluiten ons bezoek aan de Orchideeën Hoeve af met een drankje in de “Zwevende” Bloementuin. Het is het eind van de middag en helemaal niet druk. Er staat een prachtige vleugel, die uitnodigt om erop te spelen. Maar vervolgens staat er een bordje “niet op spelen”… Dat vonden we een beetje raar. Zet dat ding er dan niet neer, want inderdaad het nodigt uit om er juist wél op te gaan spelen. Na ons drankje stappen we weer in de auto, op weg naar Thialf.

Wat vonden wij van een bezoek aan de Orchideeën Hoeve?

We vonden een bezoek aan de Orchideeën Hoeve leuk, maar we hoeven het geen tweede keer te zien. Met jonge kinderen is dit echt een geweldig uitje. Zij kunnen zich helemaal in de jungle wanen en hun fantasie erop los laten gaan. We hebben geen spijt van ons bezoek, want we hebben echt een leuke middag gehad.

Praktische informatie

Tot slot zetten we nog even een paar dingen op een rijtje.

Openingstijden: De Orchideeën Hoeve is het hele jaar geopend, behalve op Nieuwjaarsdag van 9:30 tot 18:00 uur. Let op! Op feestdagen gelden er vaak andere openingstijden. Wil je op een feestdag de Orchideeën Hoeve een bezoek brengen, kijk dan eerst even op de website voor de actuele openingstijden.

Tickets: Je moet van tevoren je kaarten boeken om teleurstellingen te voorkomen. Dit kun je doen via de website. Je kunt hier ook al van tevoren boeken welke dieren je wilt voeren, maar dit is eventueel ook nog mogelijk bij de Orchideeën Hoeve zelf.

Buggy’s, wandelwagens en rolstoelen: De grote paden zijn geschikt voor wandelwagens, buggy’s en rolstoelen. De klim- en klauterpaden uiteraard niet.

Lopen door de jungle
Deze klim en klauterpaadjes zijn niet geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en buggy’s.

Honden: Honden zijn aangelijnd welkom.

Parkeren: Er is een ruime parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren.

Adres: Je vindt de Orchideeën Hoeve op de Oosterringweg 34 in Luttelgeest.

Plattegrond van de Orchideeën Hoeve
Plattegrond van de Orchideeën Hoeve.

Meer toerist in eigen land?

Steden: Maak een stedentrip naar Rotterdam, Utrecht, Groningen, Delft of Den Haag.

Bloemen: Tulpen vind je in… Flevoland! Rijdt de Tulpenroute in Flevoland en zie de verschillende kleuren van dichtbij. Bezoek het tuinbouwmuseum de Historische Tuin in Aalsmeer en leer alles over de teelt. Wees toerist in eigen land in de Keukenhof of bezoek in het voorjaar het Bloesembos in het Amsterdamse Bos.

Musea: Wat zijn de mooiste museums van Amsterdam? Ken jij de bijzondere geschiedenis van De Koloniën van Weldadigheid? Weet jij hoe Hugo de Groot uit Slot Loevestein ontsnapte? Ben je al eens in het Gevangenismuseum in Veenhuizen geweest?

Zuiderzee: Ben je al eens in Marken geweest? Of in Enkhuizen?

Heb jij wel eens een bezoek gebracht aan de Orchideeën Hoeve? En wat vond jij ervan? Laat het ons weten in een reactie via het reactie formulier hieronder.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!