7 tips voor een betaalbare vakantie in Noorwegen

7 tips voor een betaalbare vakantie in Noorwegen

Het eerste wat we hoorden toen we plannen maakten voor onze vakantie in Noorwegen was: “Oh, dat is wel een duur land.” En ja, Noorwegen is over het algemeen een stuk duurder dan Nederland. Gelukkig zijn er een paar manieren om je vakantie naar Noorwegen een stuk goedkoper te maken. We geven je 7 tips voor een betaalbare vakantie in Noorwegen.

7 tips voor een betaalbare vakantie in Noorwegen

1 De natuur is gratis

De meeste mensen bezoeken Noorwegen vanwege zijn schitterende natuur. En vaak heb je in die omgeving alles bij elkaar: kajakken, wandelen in de bergen, watervallen beklimmen of een gletsjer van dichtbij bekijken. Je hoeft dan dus niet ver te rijden om verschillende dingen te doen. En het fijnste van alles: de natuur is gratis! Wij hebben heel erg veel gewandeld in de bergen. Je kunt daarover meer lezen in ons artikel “Bergen verzamelen in het Hemsedal.”

uitzicht rustplaats 2

2 Kook zelf

Misschien een inkoppertje, maar de gemakkelijkste manier om in Noorwegen geld te besparen is zelf koken. Uit eten gaan is duur, dus je kunt hier flink op besparen. Hiermee willen we niet zeggen dat de supermarkt goedkoop is. Houd er rekening mee dat je boodschappen zo’n 40% duurder zijn dan in Nederland. Vooral verse groente en fruit zijn duur.

Als je met je eigen auto reist, kun je ervoor kiezen om een flinke voorraad houdbare boodschappen mee te nemen: soep, pasta’s, broodbeleg, sappen, frisdrank, rijst en pannenkoekenmeel.

taart
De eerste keer een terras in Noorwegen, en tevens de laatste keer…

3 Drink geen alcohol

In Noorwegen betaal je echt de hoofdprijs voor alcohol. Dus sla dat deze vakantie lekker over. Je kunt het van huis meenemen, maar dan moet je wel rekening houden met invoerrechten. Ook sigaretten en tabak zijn duur in Noorwegen. Misschien een goede reden om te stoppen met roken of om te minderen?

4 Ga kamperen

Campings in Noorwegen zijn goed betaalbaar. Een hotelkamer kost al snel 100 euro voor twee personen en een nacht kamperen 35 euro. Tel uit je winst.

In Noorwegen is het toegestaan om te wildkamperen, ook wel “Allemansrecht” genoemd. Dit mag natuurlijk niet zo maar overal. Er zitten een paar regels aan verbonden:

  • Je mag niet met een caravan langs de openbare weg overnachten.
  • Je moet altijd toestemming vragen aan de dichtstbijzijnde bewoner(s).
  • Beschadig de natuur niet.
  • En houd altijd minimaal 150 meter afstand van een huis of hut.
Natuur Noorwegen

Uiteraard mag er ook niet zonder toestemming in natuurparken worden gekampeerd. Nadeel van wildkamperen is dat je geen sanitair tot je beschikking hebt, maar het grote voordeel is dat het gratis is en je midden in de natuur zit.

5 Neem je eigen waterfles mee

Het kraanwater is Noorwegen is drinkbaar en je kunt je waterfles overal vullen. Koop dus geen dure flesjes water, maar neem je eigen, hervulbare waterfles mee.

6 Combinatietickets

Veel museums bieden combinatietickets aan. Je betaalt dan minder voor meer. Dit is natuurlijk alleen voordelig als je beide museums wilt bekijken of beide activiteiten wilt doen.

Wil je in een stad meerdere activiteiten doen? Dan is een CityPASS iets voor jou. In Bergen en Oslo krijg je dan korting of gratis toegang tot musea en andere attracties. Ook is het openbaar vervoer voor jou dan gratis.

7 Buiten het hoogseizoen

Deze tip is helaas niet voor iedereen weggelegd, maar Noorwegen is buiten het hoogseizoen goedkoper. Het hoogseizoen loopt van juni tot en met augustus.

Noorse Kronen

Waar kun je moeilijk op besparen?

We hebben nu 7 tips voor een betaalbare vakantie in Noorwegen gegeven, maar er zijn altijd dingen waar je bijna niet op kunt besparen.

Het vervoer

Brandstof is duur in Noorwegen. Noorwegen is een van de landen in Europa met de hoogste brandstofprijzen. Gooi die tank dus helemaal vol in Duitsland voor je de veerboot oprijdt.

Ook zijn er behoorlijk wat tolwegen. En sommige kun je ontwijken door iets om te rijden, maar niet allemaal. Als je de veerboot van Bergen naar Denemarken neemt bijvoorbeeld, dan ontkom je niet aan een tolweg.

Tenslotte is ook het parkeren in de grote steden enorm duur. Als je al een plek kunt vinden…

Conclusie

Noorwegen blijft duur, maar met deze 7 tips voor een betaalbare vakantie in Noorwegen, kun je het een stuk goedkoper maken.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!